Com ha canviat

La ciutat de Sant Feliu de Guíxols ha canviat des de diferents punts de vista:


Començarem per un punt de vista arqueològic, en el que tracta el Fortim i el Monestir que són objectes d’estudi des del punt de vista arqueològic i documental per tal d’aprofundir en el coneixement de dos elements patrimonials emblemàtics de la ciutat, a partir dels quals es va originar i desenvolupar el nucli de població de Sant Feliu de Guíxols. Seguint el medi ambient veiem rieres que travessen el terme municipal de Sant Feliu (la riera de Tueda, la del Portalet, la de Mascanades i la de Sant Amanç) han estat un element definidor, no tan sols de les característiques geogràfiques de l’entorn, sinó també de la història, del paisatge i de l’estructura urbanística de la vila. Han contribuït a estructurar, en major  o menor mesura, totes les poblacions que històricament s’han establert en aquesta zona. Menystingudes des del s. XIX, les rieres formen part del patrimoni tant natural com històric de la ciutat.
Però alhora de la distribució de la ciutat en quant als seus habitants veiem que des de una perspectiva urbanística el creixement de Sant Feliu a la dècada dels anys cinquanta i seixanta del s.XX va anar pujant. Durant la dècada de 1950, la ciutat va experimentar un creixement tal que, en poques dècades, gairebé es va duplicar la superfície urbanitzada del municipi. Això no obstant, els instruments de plantejament que van regir tot aquest procés dataven del final del segle XIX i no es van actualitzar fins l’any 1985.
Un dels altres canvis que ha patit ha sigut en quant al transport urbà. Els seus ciutadans diuen; al nostre poble montdela vol dir “autobús”. Aquest és el servei públic urbà que va promoure l’Ajuntament de Sant Feliu durant la dècada dels seixanta per facilitar la comunicació dels nous barris perifèrics amb el centre de la ciutat.
En quant a l’ensenyament, parlar d’equitat educativa és parlar de segregació escolar. La composició de l’alumnat dels centres educatius no té l’heterogeneïtat necessària per a garantir la igualtat d’oportunitats i la cohesió social. L’anàlisi d’aquesta segregació mostra que una de les causes principals és la zonificació del mapa escolar, atès que reprodueix la separació que hi ha entre barris. El model de zona única, juntament amb altres mesures, contribuiria a millorar aquesta situació.
Sant Feliu de Guíxols ha canviat en molts aspectes, com tots els pobles dels voltants, així com les ciutats, etc… Però si podem dir que aquest encara conserva els seus edificis més importants.